Top smeštaj
Hotel Kondor
Stari Banovci
Apartmani "Izvor"
Vrdnik-Fruška gora

Nova Ravanica - Vrdnički manastir

Manastir Nova Ravanica, poznat još kao manastir Vrdnik krasi južne obode planine Fruška Gora. Udaljen je 20 km regionalnog puta južno od Novog Sada, i 80 km severo-zapadno od Beograda autoputem.
Manastir Vrdnik predstavlja jedan od značajnijih manastira Fruške Gore. Prošlost i datum izgradnje su nepoznati. Prvi pisani pomen datira iz 1589. godine iako se smatra da je mnogo stariji. Pod ktitorstvom mitropolita Serafima podignut je u periodu između XV i XVI veka. Krajem XVII veka manastir Vrdnik obnavljaju monasi koji su izbegli iz manastira Ravanica i posvećuju ga Vaznesenju koji je ujedno i slava manastira iz kojeg su izbegli.

Današnji izgled manastir Vrdnik je dobio u periodu izmedu 1801-1811. godine i čine ga osim crkve i trostranog konaka, barokni zvonik i porta. Konaci su jedni od najlepših na Fruškoj Gori i o njima se brinu monahinje.

Prvobitna crkva bila je u čast Svetog Jovana Krstitelja a novoizgrađena je posvećena Vaznesenju Gospodnjem.
1809-1814.godine Marko Vujatović je izrezbario ikonostas, a pozlatio ga je Petar Cortanović. Sasotoji se od čak 42 ikone.
Do 1989. u kivotu unutar crkve ležale su mošti Svetog Kneza Lazara koje se više tu ne nalaze, iako deo jedne kosti stoji zastakljen pored bivšeg kivota.
Pored ovih u crkvi se nalaze i mošti Svete Velikomučenice Anastasije iz III veka kao i svetinje sa groba Hristovog.