Top smeštaj

Smederevo i okolinaRezerviši online

Opštine

Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Malo Crniće, Žabari, Velika Plana i Smederevska Palanka.

Smederevo je privredni i industriski centar kako Podunavskog okruga tako i ostatka Srbije. Grad "leži" na obalama Dunava, na sveroistočnom delu zemlje. Smederovo se kroz istoriju, sredinom XV veka, čak pominje kao prestolnica Srbije, u vremenu kada je Beograd vraćen Ugarskoj.

U Smederevu su pored crne metalurgije bitne grane razvojnog kapaciteta metaloprerađivačka industrija i poljoprivreda. Takođe, velika pažnja je posvećena kulturi i kulturnim dobrima. Postoje razne kulturne ustanove kako bi se postigla sto bolja edukacija mladog stanovništva. Uglavnom se mještani zalažu za promovisanje istoriskih činjenica kako se ne bi zaboravio težak istoriski razvoj grada i borba predaka za njegov opstnak.

Zbog konfiguracije terena u Podunavskom okrugu, najprije okolina Smedereva, teško je odrediti tačan naziv klime koja preovladava. Uglavnom je to umerenokontinentalna ka stepskokontinentalnoj.

Turistička atrakcija i neizostavna ravničarka građevina je Smederevska Tvrđava. Rečno utrđenje, jedno od najvećih na Balkanu, prvo je napravljeno u Evropi davne 1430 godine. Smederevsku tvrđavu napravio je despot Đurađ Bransković. Odolevala je mnogim napadačima a značajna razaranja koja su i danas vidna pretrpela pred kraj Drugog svetskog rata od strane engleskih bombardera.

S obzirom da je turistička organizacija Smedereva jedna od najstarijih u Srbiji, odnosno, organizovana odmah posle beogradske jasno je da grad ulaže u tu privrednu granu. Ne treba napominjati kvalitet smeštaja i poveliki broj i raznolikost smeštajnog kapaciteta. Pored državnog ulaganja u hotele, privatnici su apartmane, vile, sobe i hostele izdigli na poseban nivo. Ljubazni i blagorodni, sa domaćinskim afinitetima dočekace vas nasmejani ugostitelji i prirediti nezaboravan boravak u ovom predelu Srbije.
Opštine koje spadaju u ovu regiju su Smederevo, Požarevac, Smederevska Planka, Velika Plana i Srebrno Jezero.

Javascript is required to view this map.

Region: Smederevo i okolina