Top smeštaj

Religijski turizam

Srbija se prostire na teritoriji poznatoj kao mesto demografske raznolikosti isprepletenih kultura. Poseduje mnoštvo religijskih spomenika koji datiraju još iz perioda srpskog carstva. Pravoslavni religijski monumenti uglavnom datiraju iz perioda Nemanjića. Oni su započeli ktitorstvo i podizanje zadužbina na ovim prostorima. Od XII veka počinje izgradnja religijski važnih objekata, a mnogi postoje i danas a predstavljaju važan deo tradicije i kulturno-istorijskog nasleđa srednjevekovne Srbije. Kroz religiske zaostavštine bolje upoznajemo način tadašnjeg života, odnosa prema religiji i crkvi u celosti.

U Srbiji ima preko 700 Pravoslavnih manastira, crkava i samostana koji se nalaze pod zaštitom države, takođe ima preko 30 Rimokatoličkih crkava, oko 15 džamija i 3 sinagoge, i mnoštvo drugih verskih objekata. Dok su Rimokatoličke crkve i sinagoge pravljene uglavnom u gradovima, ili njihovoj neposrednoj blizini, manastiri su namenski pravljeni u netaknutim krajolicima širom Srbije. Pravljeni da budu teško dostupni narodu, upravo da bi se olakšao monaški život i da bi monasi bili što dalje od iskušenja, danas do većine manastira se lako i brzo dolazi kvalitetnom infrastrukuturom. Postoji veliki broj aranžmana i tura koji će vas provesti i uputiti uz vodiče u kulturnu i istorijsku prošlost znamenitosti koju obilazite.

Manastiri srpske pravoslavne crkve su podeljeni po mnoštvu zasebnih epahija, od kojih je svaka značajna za određeni period srpske istorije. Tako kroz Vojvodinu imate Fruškogorske manastire, zapadna Srbija ima Ovčarsko-kablarske manastire, a područje Kosova i Metohije je kao istorijski i religiozno važan deo Srbije, prepun religijskih spomenika od kojih su neki i na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Danas su manastiri zbog svog verskog i kulturnog značaja, okruženi prelepom prirodom jedna od najzačajnijih turističkih destinacija u Srbiji. Posetioci zainteresovani za religiski turizama će svakako imati šta da posete i mnogo čemu da se dive.

Ne bi trebalo zaobići takozvanu "Dolinu kraljeva", predeo centralne Srbije u kojem se nalaze neki od najvažnijih manastira, Sinan-Pašinu džamiju u Prizrenu, kao jedan od najznačajnijih zaostavština Otomanske vladavina Srbijom.

Hotelski i privatni smeštaj se nalazi u blizini ovih znamenitosti, tako da ako idete sa prijateljima ili samostalno, neće vam biti problem naći željeni tip smeštaja na selu ili u okolnim gradovima. Ljubaznost i gostoprimstvo nadaleko su poznati i prepoznatljivi svuda širom Srbije.