Novi Pazar i okolina

Opštine

Novi Pazar, Sjenica i Tutin.

Prvi utisak Novog Pazara vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Osećaćete se kao da ste daleko od Srbije. Takav spoj kulture i multinacionalne strukture stanovništva donosi na videlo interesantnu arhitekturu i živopisan pejzaž. Novi Pazar leži u dolini reke Ibar oivičen planinama Rogoznom, Golijom i Sjeničko-pešterskom visoravni.

Privredni, obrazovni i kulturni centar na jugozapadu Srbije zaista ima šta da ponudi svakom ko poželi da obiđe grad iz turističkih pobuda. Pored toga što je opšte poznato da u Novom Pazaru cveta tekstilna i obućarska industrija, šire područje opštine se tradicionalno bavi i poljoprivredom.

Novi Pazar pružiće obilaskom spomeničkog kompleksa Stari Ras jedinstven osvrt na način života u začetcima srpske kulture. Kompleks broji utvrđenje na Gradini, pećinu sa manastirom Svetog Arhangela i naselje Pazarište. Pošto je u blizini kompleksa stacioniran manastir Sopoćani UNESKO ih je uvrstio na listu Svetske kulturne baštine kao Kompleks Stari Ras i Sopoćani. Bitno je napomenuti da je manastir Svetog apostola Petra i Pavla i manastir Đurđevi Stupovi uvršten u bitno sredjevekovno nasleđe. Iz turskog perioda na ovom prostoru ostala je Altun Alem dzamija, lejlek dzamija, Arap dzamija, Hamam, Novopazarska tvrđava kao i mnoge druge znamenitosti.

Gostoprimljivi novopazarci su se potrudili da na najkvalitetniji mogući način ugoste svakog ko dođe u njihov kraj. Nesmete izostaviti sjenički sir i paštersku jagnjetinu u svom jelovniku prilikom posete Novom Pazaru. Neće vam biti teško da nađete kvalitetan smeštaj u privatnom i hotelskom aranžmanu. Sobe i apartmani su većinom uređeni i prate svetske trendove u dizajnu i kvalitetu.
U ovu regiju spadaju Novi Pazar i Sjenica.

Izaberi grad

Javascript is required to view this map.

Region: Novi Pazar i okolina

Atrakcije u bliziništa posetiti

Istraži Srbiju