Top smeštaj

Prirodne lepote Srbije

Mnogi naučnici su govorili da je Balkan jedno od najlepših područja na svetu. Srbija svakako nije izuzetak od toga. Iako ne preterano velika po površini, Srbija je itekako bogata raznim prirodnim lepotama i znamenitostima. U njoj ima više nacionalnih parkova, spomenika prirode, rezervata i ostalih prirodnih bogatstava. Ima 5 nacionalnih parkova, koji ukupno zauzimaju oko 6 odsto teritorije države. Krasi ih izuzetna lepota i bogat biljni i životinjski svet. Osim parkova, naročito bitni za prirodu Srbije su prirodni rezervati, uglavnom osnovani radi očuvanja jedinstvenih ekosistema i flore i faune koja se nalazi u njima.

Takođe, Srbija ima nekoliko spomenika prirode, od kojih je svakako najvažniji Đavolja varoš, jedinstvena geološka pojava u svetu. Bila nominovana za jedno od svetskih čuda današnjice. Prirodne lepote su zaista jedno od najvećih blaga Srbije. Čitava površina države je ispresecana prelepim rečnim tokovima. Rekama su usekle kanjone i klisure od kojih zastaje dah, a neke od njih i napravile doline kao što je Pčinja, u čijoj se dolini na jednom mestu mogu videti najraznovrsniji geološki oblici reljefa. Jezera sa bistrom smaragdnom vodom, pasioniranim ribolovcima pružaju izvrsne mogućnosti za njihov hobi. Postoji mnoštvo pećina, starih i po nekoliko miliona godina. Posebno su uređene ne bi li se olakšao pristup turistima zainteresovanim da vide ovu vrstu prirodne atrakcije.

Raznovrsni tipovi šuma skrivaju od radoznalih pogleda netaknute vodopade, vrela i slapove, poput Sopotničkih slapova, zaista zadivljujućeg prizora nedaleko od Prijepolja. Pored ovih, postoji nekoliko Ramsarskih područja, nazvanih po deklaraciji o zaštiti vlažnih područja. Vrlo brzo postaju turističke atrakcije kako za one koji vole biljke i životinje nastanjene tamo, tako i za one koji jednostavno vole prirodne lepote.
Svaka od ovih prirodnih znamenitosti je lako pristupačna, ili se radi na poboljšanju infrastrukture koja vodi do nje, tako da ćemo uskoro imati dobar pristup svim turstičkim lokacijama.

Što se smještajnih kapaciteta tiče, njih ima svih vrsta i kategorija nadomak prirodnih lepota Srbije. Pogodni za turiste u prolazu, ali i za one koji namenski dolaze da vide neke od lepota naše države, sobe i apartmani u privatnoj ponudi ispuniće očekivanja.