Top smeštaj
Pansion Nebo
Raška
Hotel Biser
Kruševac
Royal suites apartmani
Vrnjačka banja

Manastir Studenica

Manastir Studenica nalazi se na 40 km od Kraljeva. Ovo je zasigurno jedan od najvažniji manastira u Srbiji. Osnovao ga je Stefan Nemanja u drugoj polovini XII veka, a građen je najverovatnije do 1196. godine. Posle pada srpske države 1459. sledi veliki broj napada od strane Turaka. Prva detaljnija obnova urađena je 1569. godine kad su freske restaurirane. U XVII veku manastir Studenica pretrpljuje značajnu štetu i gubi definitivno mnoge umetnine. Crkva je, kao i mnoge druge iz tog perioda i u tom predelu, rađena u mešanom stilu koji prepliće romanički i gotski duh dajući još jedan primerak arhitekture raške škole. Rađena je u tufu i kamenu a fasade su obložene gipsom. Manastir, osim crkve podignute u XIV veku pod ktitorstvom kralja Milutina, i crkve Svetog Nikole sadrži i riznicu i zvonik na ulazu.

Glavna crkva manastira Studenica posvećena je Bogorodici Evergetidi. Hram dobija na ugledu kada Sveti Sava prenosi mošti Simeona iz Hilandara 1206. godine. Tu leže posmrtni ostaci Stefana Prvovenčanog i Vukana.

Crkva je oslikana na početku XIII veka i predstavlja najbolji primer srednjevekovne umetnosti u slikarstvu sa predstavom Raspeća Hristovog rađenom tokom 1209. godine.
Konaci rađeni u XVIII veku sada su pretvoreni u muzej u kome se čuvaju dragoceni eksponati iako je veliki dio opustošen tokom višestrukih razaranja i pljačkanja.