Top smeštaj
Vila Marić
Zlatibor

Etno selo Sirogojno

Selo Sirogojno predstavlja najbolji primer narodnog graditeljstva u Srbiji odnosno veran prikaz sela i života na selima zapadne Srbije i zlatiborskog kraja tokom devetnaestog i početkom dvadesetog veka. Nalazi se na oko 30 km od Užica i oko 25 km od Zlatibora. Čine ga kuće koje su skupljene iz svih krajeva zapadne Srbije i preseljene ovde, ne bi li se dobilo jedinstveno etno selo sa autentičnim građevinama.

Crkva je činila osnov izgradnje kompletnog sela. Ona je danas pod zaštitom države zbog mnoštva kulturnih i istoriskih vrednosti sačuvanih u njoj. Kuće, pretvorene u muzej na otvorenom su posebna atrakcija. Takodje, etno selo nudi sopstvene smeštajne kapacitete, a tokom čitave sezone u njemu se održavaju razne kulturne manifestacije, od likovnih kolonija, do okupljanja književnika i raznih naučnih skupova. Rustične sobe i apartmani sigurno će vreme provedeno u Sirogojnu učiniti nezaboravnim.

U selu postoji krčma sa ponudom autentičnih srpskih jela i pića ovog dela države, možete probati najkvalitenije sireve, kajmak, pršutu, kao i domaće čajeve od lekovitih trava, a i mnoge druge đakonije.

Ovde možete videti i kupiti džempere po kojima je selo postalo poznato u svetu. Plele su ih pletilje iz ovih krajeva sa posebnim akcentom na ornamente i načinu izrade. Pored dzempera, razni suveniri i tradicionalna srpska nošnja interesantna je ponuda sela inostranim i domaćim turistima.