Top smeštaj

Sokobanja

U Sokobanjskoj kotlini oivičenoj planinama Rožanj, Bukovik, Ozren, Devica, Slemen, Krstatac i Rtanj smeštena je Sokobanja. Banja je na poziciji od oko 400 m. nadmorske visine sa izuzetno blagom klimom i izvanrednim zelenilom, te bogatim izvorima mineralnih voda čuvenih po lekivitosti. Vode spadaju u najradioaktivnije u zemlji sa temperaturom od 28 -45 stepeni. Zato banja privlači one kojima je potrebno lečenje bronhijalne astme, psihoneuroze, neurastenije, povišenog pritiska, hroničnog reumatizma, išijasa, malokrvnosti. Sokobanja pruža idealnu seansu za žene koje pate od rekonvalescente, iscrpljenosti i "ženskih bolesti", ali privlači veliki broj zdravih ljudi koji su željni kvalitetnog odmora.

Sokobanja je poznata turistička destinacija, oaza zdravlja, a raspolaže i mnogobrojnim sportskim terenima i igrlištima. Jedno je od najposećenijih banjsko-klimatskih mesta u Srbiji. Zavod "Sokograd" ima 370 postelja, više od polovine u novom objektu B kategorije, i poseduje mogućnost rehabilitacije, prevencije i lečenja. Smeštaj je moguć još u nekoliko hotela, odmarališta i u domaćoj radinosti. Takođe, privatni apartmani i sobe su na raspolaganju svakom ko poželi da osjeti čari Sokobanje.

Banjski turizam Srbije u ovom predelu traje skoro dva veka, pa nije ni čudo što je ona vodeća po posjeti i broju noćenja tokom jedne sezone. U ponudi ima i mnoga izletišta poput Sokograda, restoran Pećina, Lepterija, Očno, izvor Moravice, Ozren i druga.