Top smeštaj

Znamenitosti Srbije

Kulturno-istorijsko nasleđe Srbije, kao zemlje sa dugom i bogatom istorijom je raznovrsno. Još od praistorije, na ovim prostorima ljudi su obitavali. Za njima su ostali najrazličitiji tragovi i dokazi postojanja ostavljajući nama danas dosta bogatih arheoloških nalazišta širom države, iz različitih perioda ljudske istorije. Tako imamo ostatke iz perioda vladavine Rimskog carstva na području kod Niša, kao i Gamzigrad kod Zaječara. UNESCO je prepoznao kao mesta od izuzetne važnosti i stavio ih na svoju listu svetske baštine.

Osim ovih nalazišta UNESCO je prepoznao i neke srednjovekovne arhitektonske poduhvate, a većina njih je odavno pod zaštitom države. Srednjevekovne monumente iz perioda uspona srpske države uglavnom čine zadužbine tadašnjih vladara, koji su podizali manastire i ostale religiozne građevine. Tu se naročito izdvajaju Žiča, Manasija, Studenica i Gračanica kao mesta od istorijske važnosti za narod sa ovih prostora, zbog krunisanja kraljeva koja su se dešavala u njima. Kasniji srednji vek karakteriše izgradnja druge vrste znamenitosti, dvoraca, tvrdjava, i period narodnog graditeljstva Srba. Uglavnom su gradili unikatne kuće i građevine koje su danas pretvorene u etno sela. U glavnom gradu se nalaze ostaci beogradske tvrđave, danas popularno nazvane Kalemegdan. Predstavljaju ostatak arhitekture srednjeg veka. velika tvrđava pored Novog Sada, Petrovaradin, gde se leti održava jedan od najvećih muzičkih festivala Evrope - "Exit". Dvorci su uglavnom karakteristični za Beograd i Vojvodinu, zbog vladavine Austro-ugarskog carstva tim područjem.

znamenitosti Srbije upotpunjuje mnoštvo muzeja. Osim onoga što se u njima nalazi sami po sebi predstavljaju važne spomenike, jer su zgrade u kojima se oni nalaze pod zaštitom države. Turisti svih uzrasta, raznih zainteresovanosti pronaći će nešto odgovarajuće za sebe. Muzeji i galerije se uglavnom nalaze u većim gradovima pa se tako za jedan dan moze obići više njih. Naravno, osim ovih, postoje i muzeji koji su napravljeni na samim lokalitetima čiji se eksponati nalaze u njima, kao što je muzej "Lepenski Vir" u klisuri najveće reke u Srbiji, Dunava.

Oko svih ovih atrakcija se prilično lako naći odgovarajući smeštaj, a neki dvorci su danas i sami pretvoreni u jedinstveni smeštajni kapacitet, što bi svakako svakom turisti pružilo nezaboravan boravak.