Top smeštaj
Hostel Avala
Kikinda

Arheološko nalazište Lepenski Vir

Lepenski Vir jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u regionu i svakako nezaobilazna tačka na mapi znamenitosti Srbije. Ovaj spomenik kulture bio je sedište jedne od najvažnijih kultura praistorije. Naziv je dobio po velikom viru koji se nalazi na sredini Dunava kod Đerdapske klisure, zvane Gvozdena kapija, i to je središte Nacionalnog Parka Đerdap. Na desnoj obali Dunava, prostire se arheološki kompleks koji datira iz peroda mezozoika.

Najpoznatiji svetski arheolozi i antropolozi slažu se s tvrdnjom da je Lepenski vir najznačajnije arheološko otkriće XX veka u Evropi i jedno od najznačajnijih u svetu.

Na ovom lokalitetu otkriveni su ostaci sakralne arhitekture iz vremena 7000. do 6000. godina pre nove ere. Lepenski Vir je bio naseljen prvim stočarima u Evropi oko 8000 godina p.n.e., otkrivena su brojna planski građena staništa, sa grobovima koji svedoče o čudnim pogrebnim ritualima, kao obilje majstorski izrađenih alatki izrađenih od kamena, kosti i roga, nađen je raznovrsni nakit, pločice sa urezanim simbolima i znacima, za koje se smatra da predstavljaju osnovno ljudsko pismo (vinčansko pismo) i monumentalne skulpture od kamena. Upravo je po vrhunski isklesanim kamenim figurama ljudi sa velikim očima i ribolikim usnama ovo arheološko nalazište i najpoznatije. Može se reći da su popularni "Lepenci" njegov zaštitni znak. Svrha im je bila obožavanje idola lovaca i ribara, čiji je život i napredak zavisio od Dunava.

Obilazak ovakvog jednog "muzeja na otvorenom" nikako ne bi trebalo propustiti. Doživljaj ćete upotpuniti velikim izborom privatnog i hotelskog smeštaja, blizina nacionalnog parka Đerdap omogućava vam privatni smeštaj a na raspolaganju su i hotelski smeštaj, moteli i lovačke kuće. Arheološko nalazište Lepenski Vir jedna je od destinacija koja zaslužuje sve preporuke za turiste željne upoznavanja sa znamenitostima Srbije i njenim bogatim kulturno-umetničkim nasleđem.