Top smeštaj

Putevi vina Srbije

Proizvodnja vina u Srbiji jedna je od najdužih tradicija koju s uspehom baštini više od jednog milenijuma. Ovde se vino pravi, a prvi vinogradi uzgajaju, već od prvih godina kako je Marko Aurelije, rimski car, oslobodio monopol proizvodnje na teritorije carstva. To je period VI veka pre nove ere.

Ozbiljnija proizvodnja datira već od stvaranja prve srpske države u VIII i IX veku, a pogotovo sa dolaskom Nemanjića od XI do XIV veka. Vladari su posebnu pažnju posvećivali uzgoju vinove loze jer je vino imalo višestruki značaj. Dušanovo carstvo je u svom posedu brojalo i velike vinograde u okolini Prizrena. Sa najezdom Turaka pomeraju se i proizvodnja vina, te centar postaje Kruševac. Nakon osvajanja od strane Turaka proizvodnja se u potpunosti obustavlja a tek nakon oslobođenja dolaze bolja vremena. Moderna vremena donose i moderne promene u načinu proizvodnje a vitalne promene dolaze na scenu sa kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem i njegovim sinom koji u okolini Oplenca sade ogromne količine vinove loze.

Kako je proizvodnja vina u velikoj meri vezana za prirodu i prirodno okruženje tako se jako dobro profiliše za razvoj turizma i turističkih usluga, a posebno za agrarni turizam. Sve više ljudi želeći da izbegne haos i buku velikih gradova odlučuje se za poljoprivredni vid turizma. Vinski turizam može se uporediti sa elitnim ogrankom tog turizma obzirom da je klijentela koja ga upražnjava često visokoplatežna.

Vinski turizam, međutim, nije samo vezan za čulo vida i sluha. Za razliku od svih ostalih, vinski turizam je vezan i za čulo ukusa. To je jedna od glavnih komparativnih karakteristika. Te ako se oslučite da iznajmite vilu, privatni apartman ili možda neki hotel u blizini nekog od mnogobrojnih vinogorja Srbije, slede maršute koje nikako ne biste smeli propustiti:

VINSKI PUTEVI
Forma vinskih puteva omogućava posetiocima i turistima lakše snalaženje i kompletniju sliku vinogradarstva nekog rejona. Izdvojeno je 10 "puteva" ili maršuta koje vredi obići, jer vam osim bogate istorije vinogradarstva mogu ponuditi i brojne druge zanimljivosti.
Izdvajamo:
- put vina Negotin
- put vina Knjaževac
- put vina Vlasotinac
- put vina Župa
- put vina Smederevo
- put vina Oplenac
- put vina Fruška Gora
- put vina Vršac
- put vina Palić
- put vina Kosovo i Metohija