Reka Dunav

Dunav je navažnija i najveća reka koja prolazi kroz Srbiju. Važnost se ogleda u mnogim aspektima; najveća plovna reka, preko nje se odvija veliki dio transportnog saobraćaja i predstavlja vezu sa čitavom Evropom, tako i svetom. Protiče kroz dva najveća i najvažnija grada, a njima omogućava najrazličitije turističke sadržaje. Prolazi kroz nacionalni park "Fruška gora". Njegova klisura "Đerdap" istočno od Beograda predstavlja drugi nacionalni park, ali i važno kulturno-istorijsko mesto zbog arheološkog nalazišta Lepenski vir koje se tamo nalazi. Na reci se nalazi najveća hidroelektrana, zajednički projekat Srbije i Rumunije. Napravila je ogromno akumulaciono jezero na kojem turisti mogu jedriti, plivati ili se baviti ribolovom, a u njegovoj okolini ima veliki broj građevina od praistorije do danas.

Osim predivnih krajolika koje Dunav gradi i vaja svojim tokom, u gradovima kuda prolazi napravljeni su razni sadržaji. Tako u Beogradu imamo splavove koji važe za mjesta sa najboljim provodom ne samo u državi, nego u regionu. Uz njegov tok su u prošlosti napravljene mnoge tvrdjave, koje i dan danas postoje.

Čitavom dužinom Dunava kroz Srbiju ćete lako naći sve vrste smeštajnih kapaciteta. Hoteli na samoj obali reke, kampovi i bungalovi na plažama, od kojih su najpoznatije Ada ciganlija u glavnom gradu i novosadska plaža Štrand.