Top smeštaj

Banje Srbije - Zdravstveni turizam

Banjski turizam je u osetnom usponu u Srbiji. Već popularne banje postaju tražene destinacije, pored onih sa zdravstvenim problemima i tegobama, za turiste svih uzrasta željnih razonode u prijatnom i idiličnom okruženju. Banje su uglavnom smeštene u šumama i manjim mestima sa pogodnom klimom.

Banjski kompleksi pored rehabilitacionog pružaju izvanredan zabavni program, jer se u mnogima od njih održavaju razne manifestacje. Tradicionalni Karneval u Vrnjačkoj banji postaje jedan od prepoznatljivih nacionalnih brendova Srbije. Osim zabavnog karaktera, u blizini mnogih banja nalaze se kulturno-istorijski spomenici, manastiri ili raznovrsne prirodne lepote i bogatstva Srbije.

Banje u Srbiji najčesće poseduju geotermalne vode sa lekovitim svojstvima. Određene imaju i blato koje sadrži hemijski sastav višestruko bogatiji mineralima i hemijskim jedinjenjima. Neke od banja se pored lekovitih svojstava vode, nalaze na velikim nadmorskim visinama, pa se ubrajaju u vazdušne banje. U Ivanjici je pre oko deceniju otvorena prva zvanična vazdušna banja u Srbiji. Područje zapadne i centralne Srbije je naročito pogodno za vazdušne banje zbog sudara mediteranske i karpatske klime. Pozitivno utiče na zdravlje posebno onih koje imaju problema vezanih za krvnu sliku i disajne puteve. Srbija nudi najraznovrsniji spektar ponuda i mogućnosti kad je banjski turizam u pitanju. Banje koje u sklopu svojih kompleksa imaju sportske terene i igrališta za sve vrste sportova preporučuju se klubovima i reprezentacijama za pripreme pred takmičenja. Izolovane, okružene mirnim, krajolicima, prijatnim za odmor od svakodnevnog stresa i buke pomažu pri opuštanju i regeneraciji celokupnog organizma. Rekreacija u vidu pešačenja i planinarenja, obilasci znamenitosti i prirodnih lepota deo su dodatnih opcija pri odabiru jedne od banja Srbije. Svi tretmani, u zavisnosti od izbora prema potrebama i preporukama, preporodiće vas kako fizički, tako i psihički. Vrlo prijatno i stručno osoblje, učiniće vam boravak još lepšim i efikasnijim.

Poslednjih godina uloženo je dosta truda i novca za rekonstrukcije i poboljšanje skoro svih raspoloživih centara za smeštaj i pružanje terapija. Sobe i apartmani su ugodni i konforni. Obezbeđena je hrana na bazi pansiona i polupansiona, sa posebnom ishranom za različite tipove turista koji ih posećuju, od dijetetskih obroka namjenjenih onima sa zdravstvenim problemom, do ukusnih domaćih specijaliteta krajeva u kojim se banje nalaze.