Top smeštaj
Pansion Nebo
Raška
Hotel Biser
Kruševac
Royal suites apartmani
Vrnjačka banja

Put vina Župa

Župa se nalazi na jugu Srbije, na području između Aleksandrovca i Kruševca na oko 300 kilometara udaljenosti od Beograda.

Ovaj put izdvojen je zbog svoje viševekovne istorije u vinogradarstvu. Prvi pisani dokazi o uzgajanju grožđa za proizvodnju vina datiraju iz 1196. godine u kojima se pominje Stefan Nemanja kao darodavaoc vinogradarskih sela iz Župe manastiru Studentica.

Pogodni klimatski uslovi u kojima je uzgoj tekao jako lako učinili su ovo mesto rajem za vinogradarstvo iz čijih su podruma pili Kelti, Rimljani, Vizantijci i srpski kraljevi. Ovakvi uslovi stvorili su i dva giganta srpske proizvodnje vina "Vino Župa" i "Rubin".

Ovaj predeo obiluje i manifestacijama u slavu vina a jedne od najposećenijih i najtradicionalnijih je ona u Aleksandrovcu kada iz gradske fontane doslovno teče mlado vino tri dana trajanja manifestacije.

Bele sorte: Itаlijаnski rizlin, Rаjnski rizling, Župljаnkа, Smederevkа, Tаmjаnikа belа, Šаrdone, Plovdinа, Sovinjon, Muskаt otonel, Burgundаc sivi, Žilаvkа, Furmint, Kevedinkа, Semijon, Silа, Burgundаc beli, Rkаciteli, Trаminаc beli
Crne sorte: Prokupаc, Merlo, Župski bojаdiser, Kаberne sovinjon, Krаtošijа, Vrаnаc, Burgundаc crni, Frаnkovkа, Kаdаrkа, Gаme, Portugizаc, Gаme bojаdiser, Alikаnt buše, Kаberne frаn, Tаmjаnikа crnа
Stone sorte: Muskаt hаmburg, Itаlijа, Kаrdinаl.

Podrumi:
- Vinarija Ivanović
- Vinska Kuća Minića
- Podrum Radenković
- Podrum Braća Rajković
- Travka Vinogradi
- Podrum Kosta Botunjac
- Stemina
- Vila Vinum