Top smeštaj

Put vina Knjaževac

Knjaževac se nalazi na 270 kilometara udaljenosti od Beograda u istočnom delu Srbije tik uz obalu reke Timok.

Ovaj kraj je jedan od najpoznatijih u Srbiji po proizvodnji vina. Kao i negotinski kraj, koji je od ovog udaljen stotinak kilometara, tako je i Knjaževac već u rimskom periodu bio mesto u kome se uzgajalo vino za veće staleže rimske imperije. A kako nekada tako i sada, Knjaževac se odlučio da osnova privrednog rasta bude vinogradarstvo. Tome mu umnogome pomažu povoljni klimatski uslovi i prirodni položaj.

Ovo je ujedno i grad u kome možete posetiti poseban muzej sa tematikom vinarstva i vinogradarstva, kao i mnoge druge spomenike kulture poput starog grada Timacum Minus-a, ili jednog jedinstvenog muzeja kao što je Muzej čarapa.

Autohtone vrste: Plovdina, Prokupac i Vranac
Od belih sorti nalazimo: Italijanski i Rajnski rizling i Smederevka, Rizvаnаc, Trаminаc crveni, Plovdinа, Župljаnkа, Šаrdone, Rkаciteli, Neoplаntа
Od crnih sorti ovde su zastupljene: Plovdina, Crni Burgundac i Prokupac, Tаmjаnikа crnа, Kаberne sovinjon.

Ovde je, međutim, obavezno za svakog turistu da proba vino mešano sa lekovitim biljem iz okoline.
Kao mesto polaska izaberita Knjaževac. Tu možete potražitii smeštaje više kategorije, mada ako se odlučite za prirodnu varijantu, svakako će vam pogodovati seoski smeštaj u apartmanima, brvnarama ili etno selima. Ipak, uzmite u ozir da je veliki deo mesta za posetu u okolini Bora te stoga možete potražiti smeštaj i u ovom gradu.
Slede mesta za posetu i podrumi:
- Knjaževac: Podrum Isakov, Vinarija Jović
- Krivelj
- Zlot
- Metovnica
- Boljevac
- Sumrakovac
- Podgorac
- Zaječar
- Grljan
- Rgotina
- Jelašnica